Bereikbaarheidskaart: objectiveren locatiebereikbaarheid

Eindrapportage van het Transumoproject Vastgoedwaarde en bereikbaarheid

Tijdens het UCP-project bleek de waarde van een dynamisch verkeersmodel bij de toets van bereikbaarheidskwaliteit vanuit het perspectief van de klant.

Voor een artikel in Verkeerskunde (september 2001) over de gevolgde rekenwijze klik HIER.

Vanaf 2000 nam Daan van Egeraat het initiatief tot een rekenmodel met nationale dekking. Uiteindelijk kon dit worden ondergebracht in het project Waarde vastgoed en bereikbaarheid binnen de projectportefeuille van Transumo (2005-2009).

Mijlpalen waren het operationeel worden van de kaart (www.bereikbaarheidskaart.nl) in 2007 (artikel in De Telegraaf), het toevoegen van openbaar vervoer (2008), en de veelheid aan zg. proeftuinen met toepassingen van de kaart (Stedenbaan, RandstadRapid, Almere, IJmond). Een andere mijlpaal was het rapport waarin de Vrije Universiteit met behulp van de bereikbaarheidskaart en vastgoeddata van DTZ Zadelhoff een econometrische relatie aantoonde tussen de kwaliteit van locatiebereikbaarheid en de waarde van commercieel vastgoed (iets wat in de loop van 2004 nog voor onmogelijk was gehouden door ING Real Estate). Voor dit rapport klik HIER.

De Bereikbaarheidskaart is openbaar en online toegankelijk (zie www.bereikbaarheidskaart.nl) – terwijl hoogwaardig rekenwerk eerder alleen aan overheden was voorbehouden. De kaart toont geen file, maar laat het effect daarvan zien op de bereikbaarheid van alle postcodes in Nederland. De kaart is multimodaal en maakt een vergelijking van de bereikbaarheid nu en die over 10 jaar mogelijk. Het belangrijkst: de kaart toont dat op veel postcodes de bereikbaarheid dramatisch achteruit zal gaan – een Wake Up Call voor betrokken werkgevers en publiekstrekkers.