Geldstromen in Rijnmond: de private markt is veel groter dan de overheidsmarkt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Wanneer het om bereikbaarheid gaat kijkt iedereen altijd naar de overheid. Maar in dit rapport toonden we aan, dat de private partijen veel meer besteden dan de overheid. Het heeft daarom zin te kijken naar hoe werkgevers en hun medewerkers dat geld besteden. Want waarom kijkt iedereen naar de kleinste markt? Het enige obstakel is dat de private bestedingen versnipperd zijn over tienduizenden werkgevers en miljoenen medewerkers. Om gericht te werk te gaan richten we ons op het arbeidsvoorwaardelijke arrangement. De meeste arrangementen blijken niet-strategisch: ze moedigen mobiliteit en parkeren aan, in plaats van vermindering te belonen.

Voor het rapport klik HIER.

Al langer bepleit Daan van Egeraat het idee dat geldstromen meer aandacht verdienen in de aanpak van het vraagstuk van bereikbaarheid. Gelukkig kunnen werkgevers dit zonder op de overheid te hoeven wachten. Ook in andere regio’s heeft Daan van Egeraat de geldstromen in kaart gebracht: de Noordflank van de Randstad, Amsterdam Zuid Oost (grootste kantorenterrein in Nederland), Gelderland, Haaglanden – overal hetzelfde beeld.

Voor de inventarisatie van geldstromen in Haaglanden klik HIER.

Er ligt hier een relatie met het thema Vraagsturing en het pleidooi, arrangementen zo in te rechten, dat werkgevers gewenst gedrag belonen. En met de scans en benchmarks die Montefeltro heeft ingericht op www.mobiliteit.NU: daar kunnen kantoorwerkgevers en ziekenhuizen online nagaan, welke voordelen deze benaderingswijze hen kan bieden.

Voor het overzichtsartikel in Verkeerskunde (december 2010) over deze samenhangen klik HIER.