Geldstromen in Rijnmond: de private markt is veel groter dan de overheidsmarkt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Wanneer het om bereikbaarheid gaat kijkt iedereen altijd naar de overheid. Maar in dit rapport toonden we aan, dat de private partijen veel meer besteden dan de overheid. Het heeft daarom zin te kijken naar hoe werkgevers en hun medewerkers dat geld besteden. Want waarom kijkt iedereen naar de kleinste markt? Het enige obstakel is dat de private bestedingen versnipperd zijn over tienduizenden werkgevers en miljoenen medewerkers. Om gericht te werk te gaan richten we ons op het arbeidsvoorwaardelijke arrangement. De meeste arrangementen blijken niet-strategisch: ze moedigen mobiliteit en parkeren aan, in plaats van vermindering te belonen.

Voor het rapport klik HIER.

Al langer bepleit Daan van Egeraat het idee dat geldstromen meer aandacht verdienen in de aanpak van het vraagstuk van bereikbaarheid. Gelukkig kunnen werkgevers dit zonder op de overheid te hoeven wachten. Ook in andere regio’s heeft Daan van Egeraat de geldstromen in kaart gebracht: de Noordflank van de Randstad, Amsterdam Zuid Oost (grootste kantorenterrein in Nederland), Gelderland, Haaglanden – overal hetzelfde beeld.

Voor de inventarisatie van geldstromen in Haaglanden klik HIER.

Er ligt hier een relatie met het thema Vraagsturing en het pleidooi, arrangementen zo in te rechten, dat werkgevers gewenst gedrag belonen. En met de scans en benchmarks die Montefeltro heeft ingericht op www.mobiliteit.NU: daar kunnen kantoorwerkgevers en ziekenhuizen online nagaan, welke voordelen deze benaderingswijze hen kan bieden.

Voor het overzichtsartikel in Verkeerskunde (december 2010) over deze samenhangen klik HIER.

Intelligent omgaan met benutting

Daan van Egeraat bracht in 2000 de 4 grote gemeenten bijeen om gezamenlijk beleid te formuleren voor het thema Dynamisch Verkeers Management (DVM). Dit leidde tot een korte notitie, waarin het belang van dit nieuwe thema beleidsmatig werd verankerd. De G4 bestaat uit de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

In de notitie werden raakvlakken aangestipt met thema’s als oa. reisinformatie, koppeling van verkeerscentrales, DVM-strategieën bij projecten en grote evenementen.

Download Notitie waarin het beleid rond dynamisch verkeersmanagement van de samenwerkende G4 werd verankerd

Beleidsprogramma Dienstverlening en Ketenmobiliteit

De Nota Dienstverlening en Ketenmobiliteit uit 1998 vormde het fundament voor een beleidsprogramma van het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een looptijd van een aantal jaren. Daan van Egeraat en Albert Cath werkten daarbij nauw samen met Alexander Hablé van het ministerie.

De nota was een vervolg op de Krachtenveldverkenning ´Efficiënt gebruik van de zakenauto´. Daarin stond centraal: de omslag van mobiliteit naar mobiliteit voor de zakelijke automobilist.

De Nota Dienstverlening en Ketenmobiliteit benaderde ketenmobiliteit niet verkeerskundig, maar vanuit de klant: dienstverlening. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat bracht deze visie in 1997 als beleidsnota uit.

Over het beleid verschenen diverse artikelen, waaronder het artikel in Verkeerskunde van december 1996, klik HIER.

Het verschijnen van de nota was een mijlpaal voor het programma Ketenmobiliteit (1994-2000), en voor het Personenvervoerbeleid überhaupt. De Nota Ketenmobiliteit maakte voor het eerst onderscheid tussen modaliteit, mobiliteit en bereikbaarheid.

Een andere mijlpaal was het Stimuleringsprogramma MOVE. De MOVE-regeling subsidieerde projecten op het terrein van Dienstverlening en ketenmobiliteit, en was een uitvloeisel van de gelijknamige nota uit 1998. We zetten de regeling op, en begeleidden de aanbesteding van de uitvoering, die uiteindelijk bij NOVEM én SENTER terecht kwam. In de daarop volgende jaren werden tientallen projecten ondersteund.

De Nota werd gepubliceerd tijdens de Workshops Ketenmobiliteit, die plaats vonden tijdens de Intertraffic, op 10-13 maart 1998 in Amsterdam. Voor het verslag van de workshops klik HIER.

Tijdens dit programma kreeg het denken rond het nieuwe concept Ketenmobiliteit gestalte in open samenwerking met een veelheid aan partijen rond het ministerie. In het programma werden de Lessons Learned verdisconteerd van het UCP-programma. Voor het CVS-paper daarover klik HIER.

Verslag van de workshops gehouden van 10 - 13 maart 1998 in de Amsterdam RAI

Het beleid van deze nota vormt nog steeds het referentiekader voor de activiteiten van Montefeltro rond locatiebeheer en mobiliteits-management.

Download Nota Dienstverlening en Ketenmobiliteit

Beleidsnota Reisinformatie: beleid geldt nog steeds

De Beleidsnota Reisinformatie probeerde meer ruimte te scheppen voor private dienstverleners
De Beleidsnota Reisinformatie probeerde meer ruimte te scheppen voor private dienstverleners

Dat het Traffic Information Center (tegenwoordig: Verkeerscentrum Nederland) er kwam vloeide voort uit de nota Reisinformatie uit 1996.

Uitvoering van deze nota vergde jaren, maar het beleid is nog steeds van kracht. Met deze nota gaf het ministerie van Verkeer en Waterstaat op een deelterrein een nadere uitwerking aan de de Nota Telematica Verkeer en Vervoer.

De Nota Reisinformatie was erop gericht, het speelveld voor private partijen te vergroten. De nota was een uitvloeisel van de interne notitie Beleid en uitgangspunten In-car systemen, die Daan van Egeraat in mei 1995 afrondde in samenwerking met Gé van Toorenburg. Voor de notitie klik HIER.

In de Nota Reisinformatie lukt het alleen, een rol voor private partijen te definiëren in de distributie van reisinformatie – de inwinning bleef het ministerie beschouwen als haar eigen domein.

Download Beleidsnota Reisinformatie

Telematica – Beleidsnota basis voor breed innovatieprogramma

De Nota Telematica Verkeer en Vervoer

De Nota Telematica Verkeer en Vervoer

De Nota Telematica Verkeer en Vervoer zette in 1990 de toon voor 12 jaar telematicabeleid verkeer en vervoer. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat startte 36 projecten. In diverse publicaties en tijdens congressen is het beleid toegelicht.

Terugkijkend moet de projectportefeuille vooral als stap worden beschouwd in de transitie en de agendering van het onderwerp ICT binnen een ambtelijke dienst gericht op marktordening en civiel-technische hoogwaardigheid. Aanvankelijk moest de relevantie worden uitgelegd van beleidsthema’s als reisinformatie, verkeersmanagement, telewerk, de transitie naar elektronische vrachtdocumenten, etc. Telematica werd vooral gezien als onderwerp voor het ministerie van Economische Zaken.

Proefschrift Daan van Egeraat ´Een Herculische opgave´

De dissertatie Een Herculische opgave uit 1998 biedt een breed retrospectief op de nota en de geboekte resultaten. In de reflectie op de resultaten wordt in stappen het zg. Herculesmodel ontwikkeld. Het model geeft aan, welke inhoudelijke resultaten moeten worden bereikt tijdens processen waarin partijen samenwerken. Daarmee biedt het procesmanagers -die inhoudelijk vaak in het duister tasten- houvast bij de toetsing van procesresultaten.

In diverse artikelen kwam het proefschrift aan de orde, in Computable (30 oktober 1998) onder de titel Kroniek van een schandaal, in Automatiseringsgids (30 oktober 1998) en in Nieuwsblad Transport (20 juni 1998).