Bereikbaarheidskaart: objectiveren locatiebereikbaarheid

Eindrapport van het Transumoproject Waarde vastgoed en bereikbaarheid

Eindrapportage van het Transumoproject Vastgoedwaarde en bereikbaarheid

Tijdens het UCP-project bleek de waarde van een dynamisch verkeersmodel bij de toets van bereikbaarheidskwaliteit vanuit het perspectief van de klant.

Voor een artikel in Verkeerskunde (september 2001) over de gevolgde rekenwijze klik HIER.

Vanaf 2000 nam Daan van Egeraat het initiatief tot een rekenmodel met nationale dekking. Uiteindelijk kon dit worden ondergebracht in het project Waarde vastgoed en bereikbaarheid binnen de projectportefeuille van Transumo (2005-2009).

Mijlpalen waren het operationeel worden van de kaart (www.bereikbaarheidskaart.nl) in 2007 (artikel in De Telegraaf), het toevoegen van openbaar vervoer (2008), en de veelheid aan zg. proeftuinen met toepassingen van de kaart (Stedenbaan, RandstadRapid, Almere, IJmond). Een andere mijlpaal was het rapport waarin de Vrije Universiteit met behulp van de bereikbaarheidskaart en vastgoeddata van DTZ Zadelhoff een econometrische relatie aantoonde tussen de kwaliteit van locatiebereikbaarheid en de waarde van commercieel vastgoed (iets wat in de loop van 2004 nog voor onmogelijk was gehouden door ING Real Estate). Voor dit rapport klik HIER.

De Bereikbaarheidskaart is openbaar en online toegankelijk (zie www.bereikbaarheidskaart.nl) – terwijl hoogwaardig rekenwerk eerder alleen aan overheden was voorbehouden. De kaart toont geen file, maar laat het effect daarvan zien op de bereikbaarheid van alle postcodes in Nederland. De kaart is multimodaal en maakt een vergelijking van de bereikbaarheid nu en die over 10 jaar mogelijk. Het belangrijkst: de kaart toont dat op veel postcodes de bereikbaarheid dramatisch achteruit zal gaan – een Wake Up Call voor betrokken werkgevers en publiekstrekkers.

Congressen met beurzen en seminars – Marktplaatsen voor vernieuwing

Telematica96 Sprekerskamer

Matching Events zijn bij uitstek instrumenten om partijen en personen uit diverse branches en disciplines bij elkaar te brengen. In de loop van de tijd heeft Daan van Egeraat een aantal van dergelijke evenementen georganiseerd. Thema’s waren: Telematica, Ketenmobiliteit, Verkeersmanagement. Daarbij was een groot aantal private en publieke partijen betrokken. De gekozen formule bood partijen van buiten het ministerie de gelegenheid ter plekke ten overstaan van betrokken ambtenaren hun visie en concepten te presenteren.

De congressen TELEMATICA 94 en TELEMATICA 96 hadden als focus de samenwerking met private partijen rond de verschillende generaties van het telematica-beleid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het eerste ITS-Europe congres vond in 1999 plaats in samenwerking met Ertico. Dat is het ITS-platform van overheden en private partijen op Europees niveau. ITS EUROPE 99 was het eerste, meerdaagse Europese ITS -congres. Het vond plaats in de Amsterdam RAI. Bij dit evenement kwam de meerderheid van de bezoekers uit het buitenland. Daan van Egeraat coördineerde de Nederlandse inbreng in het programma, door deelname aan het internationale Programma-Comité. Het 2-daagse seminar MOBIEL VOOR MOBIEL op 30 en 31 oktober 2001 in de Passenger Terminal Amsterdam bracht partijen bij elkaar rond de thema’s technologie, dienstverlening en bereikbaarheid.

De nota Dienstverlening en Ketenmobiliteit werd georganiseerd tijdens de workshops KETENMOBILITEIT IN DE PRAKTIJK gehouden tijdens Intertraffic ‘98, Amsterdam, 10 – 13 maart 1998.

Daar vond in opdracht van Amsterdam RAI op 15 april 2002 ook het seminar URBAN DEVELOPMENT 2002 plaats. Dit was een publiek-private marktplaats voor partijen betrokken bij locatieontwikkeling, bereikbaarheid en dienstverlening.

Hieronder een foto impressie van Telematica 96.

Telematica96 SprekerskamerTelematica96 ForumdiscussieTelematica96 Student AwardTelematica96 Student Award nominatieTelematica96 Student Award prijsuitreikingTelematica96 SprekerskamerTelematica96 BeursvloerTelematica96 BeursvloerTelematica96 Cabaret