Samenwerking overheden en bedrijfsleven voor betere bereikbaarheid Brainport Eindhoven: Persbericht Intentieverklaring ASML

Montefeltro ondersteunt ASML bij het formuleren van een nieuwe beleid voor mobiliteit en bereikbaarheid. De invoering is in volle gang. Eén van de onderdelen is een samenwerking met overheden. Op 17 december jl. werd hiervoor een intentieverklaring ondertekend door Frits van Hout, Boardmember ASML, de minister en bestuurders.

VELDHOVEN Ondertekening convenant: Minister Cora van Nieuwenhuizen, ministerie I&W; Wethouder Monique List, gemeente Eindhoven; Burgemeester Marcel Delhez, gemeente Veldhoven; Executive Vice-President Frits van Hout, ASML; Gedeputeerde Christophe vd Maat, provincie Noord-Brabant (en voorzitter Task Force Bereikbaarheid De Run) (Foto : PNB/Wim Hollemans)

Veldhoven, 17 december 2018 – In een bijzondere samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ASML is een samenhangend pakket van maatregelen afgesproken om de bereikbaarheid in Brainport Eindhoven te verbeteren.  De maatregelen zorgen er met name voor dat bedrijventerrein De Run in Veldhoven bereikbaar blijft als het aantal arbeidsplaatsen hier de komende jaren fors blijft groeien. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), gedeputeerde Van der Maat,  burgemeester Delhez van Veldhoven, wethouder List van Eindhoven en executive-vicepresident Van Hout van ASML ondertekenden vandaag de intentieverklaring voor de aanpak en de financiële bijdragen.

UIT-JE AUTO geopend bij ziekenhuis Bronovo

Vanmorgen opende wethouder Tom de Bruijn UIT-JE AUTO bij ziekenhuis Bronovo in Den Haag. Op de foto op de voorgrond van links naar rechts wethouder Tom de Bruijn (verkeer), Paul Doop (voorzitter Raad van Bestuur Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo), Daan van Egeraat (Montefeltro, initiatiefnemer), Michiel Middendorf (directeur WorldForum), op de achtergrond van links naar rechts Arjen Kapteijns (ministerie IenM), Ton Hunnego (B2B HTM), Frans van Riel (directeur Facilitair Bedrijf Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo), Daniel di Tella (Hoofd Parkeerbeheer, BKS). (Foto: Frank van der Burg)

Geldstromen in Rijnmond: de private markt is veel groter dan de overheidsmarkt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Wanneer het om bereikbaarheid gaat kijkt iedereen altijd naar de overheid. Maar in dit rapport toonden we aan, dat de private partijen veel meer besteden dan de overheid. Het heeft daarom zin te kijken naar hoe werkgevers en hun medewerkers dat geld besteden. Want waarom kijkt iedereen naar de kleinste markt? Het enige obstakel is dat de private bestedingen versnipperd zijn over tienduizenden werkgevers en miljoenen medewerkers. Om gericht te werk te gaan richten we ons op het arbeidsvoorwaardelijke arrangement. De meeste arrangementen blijken niet-strategisch: ze moedigen mobiliteit en parkeren aan, in plaats van vermindering te belonen.

Voor het rapport klik HIER.

Al langer bepleit Daan van Egeraat het idee dat geldstromen meer aandacht verdienen in de aanpak van het vraagstuk van bereikbaarheid. Gelukkig kunnen werkgevers dit zonder op de overheid te hoeven wachten. Ook in andere regio’s heeft Daan van Egeraat de geldstromen in kaart gebracht: de Noordflank van de Randstad, Amsterdam Zuid Oost (grootste kantorenterrein in Nederland), Gelderland, Haaglanden – overal hetzelfde beeld.

Voor de inventarisatie van geldstromen in Haaglanden klik HIER.

Er ligt hier een relatie met het thema Vraagsturing en het pleidooi, arrangementen zo in te rechten, dat werkgevers gewenst gedrag belonen. En met de scans en benchmarks die Montefeltro heeft ingericht op www.mobiliteit.NU: daar kunnen kantoorwerkgevers en ziekenhuizen online nagaan, welke voordelen deze benaderingswijze hen kan bieden.

Voor het overzichtsartikel in Verkeerskunde (december 2010) over deze samenhangen klik HIER.

Vernieuwing Stationsgebied Utrecht – De klant komt niet

Voorbeelden UCP analyse resultaten, voorlopers van www.Bereikbaarheidskaart.nl

Voorbeelden UCP analyse resultaten, voorlopers van www.Bereikbaarheidskaart.nl

Na 10 jaar planvorming liep het UCP-project in 2000 op de klippen onder meer door het vernietigend oordeel over klantbereikbaarheid in dit rapport. We legden voor het eerst een cijfermatige relatie tussen bereikbaarheid en omzet en voorspelden omzettekorten tot 17%. Dat vormde de genadeklap voor UCP. Het Utrechtse vervolgproject zou een veel kleiner schaalniveau krijgen. De cijfermatige prognoses legden het verband tussen (te verwachten) omzet (per partij, per marktsegment), de commerciële penetratie (per marktsegment), de voorspelde bereikbaarheidskwaliteit en de reistijdtolerantie (ook per segment). De beschikbaarheid van een (lokaal) dynamisch verkeersmodel (levert niet alleen filekaarten, maar ook reistijden) was doorslaggevend om tot deze resultaten te komen.

In diverse artikelen zijn de gevolgde werkwijze, de behaalde resultaten en de betekenis daarvan geanalyseerd. Voor een artikel over de benaderingswijze in Verkeerskunde 6, 2001 klik HIER. Voor artikelen over de achtergrond van de benadering in Verkeerskunde 2, 2001 klik HIER en in Building Business oktober 2003, klik HIER.

Met deze uitkomsten werd voor het eerst de relatie gelegd tussen omzet van publiekstrekkers (omzetafhankelijk van de fysieke komst van de klant) en bereikbaarheidskwaliteit.

De betekenis van de uitkomsten leidden ertoe, dat Daan van Egeraat in 2000 het initiatief nam tot de Nationale Bereikbaarheidskaart. Dit initiatief leidde in 2005 tot het project Waarde vastgoed en bereikbaarheid, in de portefeuille van Transumo. De kaart kwam in 2007 online beschikbaar (zie www.bereikbaarheidskaart.nl). Daarnaast toonde de VU in 2007 aan, dat een econometrische relatie bestaat tussen bereikbaarheidskwaliteit en de waarde van commercieel vastgoed.

Eindrapportage project Waarde vastgoed en bereikbaarheid

In dit project is voor het eerst in een econometrische analyse de relatie gelegd tussen de commerciële waarde van kantoren en de kwaliteit van de bereikbaarheid.

Dit vergde het ontwikkelen van de bereikbaarheidskaart van Nederland (www.bereikbaarheidskaart.nl) en achterliggende databestanden, en inbreng van een omvangrijk en uniek databestand door DTZ Zadelhoff Research.

Daan van Egeraat nam het initiatief tot dit complexe project. Het formeren van project en partijen duurde enkele jaren. Er was aanvankelijk weinig geloof bij overheden en vastgoedpartijen. Toch kon het het project in 2005 starten, en leverde het vanaf 2007 tot 2009 sprekende resultaten.

Twee doelen lagen ten grondslag aan dit project, en die gaven een impuls aan twee beleidsrelevante transities binnen het verkeer en vervoerdomein:

1. Herinrichting raakvlak publiek-privaat: de zoektocht naar nieuwe vormen van private betrokkenheid in het krachtenveld rond bereikbaarheid

2. Herinrichting activiteiten binnen de publieke sector: de zoektocht naar betere afstemming tussen ruimtelijke ordening en infrastructuur.

Download Eindrapportage van het Transumoproject Waarde vastgoed en bereikbaarheid

100% Respons in digitale enquête Mobiliteitsmarkt Biosciencepark

Op BioSciencepark werd in 2003 met een digitale enquête een respons van 100% bereikt
Op BioSciencepark werd in 2003 met een digitale enquête een respons van 100% bereikt

Mobiliteitsmarkt Biosciencepark Leiden heeft potentieel voor hoogwaardige dienstverlening. Dit toonde een digitale enquête met een (ongeëvenaarde) 100% respons. Prioriteit ligt bij de organisatie van een onderlinge parkeermarkt.

Biosciencepark Leiden, Enquête gehouden onder de leden van de VOIBSP, in samenwerking met de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland, Eindrapport, dr. D.H. van Egeraat, maart 2004