Discussie met AAA Associates over betekenis ‘Strategische Arrangementen’ voor mobiliteit en werkplekken

Op de netwerkbijeenkomst van 13 februari nam dr Daan H. van Egeraat de members van Asset Advisory Associates mee hoe mobiliteitsdoelstellingen WEL behaald worden en hoe we dit kunnen verbreden naar werkplekken.

Hij toonde de inzet van de methode van ‘Strategische Arrangementen’. Daarbij helpen gebruikers doelen van overheden en bedrijven WEL te behalen. De claim is dat we gedrag- en daarmee facilitair gebruik- beheersbaar kunnen maken.

Dit speelt in diverse faciliaire domeinen. Bijvoorbeeld het optimaliseren van het gebruik van particulier vervoer en parkeerplekken, openbaar of collectief vervoer. Maar ook het gebruik van werkplekken in onze kantoren. De focus licht op verleiden tot gewenst gedrag. Dwingen werkt niet. Vast gewoontegedrag blijkt in de praktijk te beïnvloeden wanneer dat financieel aantrekkelijk wordt gemaakt.

Bij onder andere ASML, Gemeente Den Haag, MUMC+/Academisch Ziekenhuis Maastricht en de Brightlands Health Campus heeft dit tot spectaculaire resultaten geleid (bijvoorbeeld 40% meer fietsgebruik (ASML) en 40% minder parkeergebruik (MUMC+) tijdens piekuren).

Een effectief arrangement is gebaseerd op 5 pijlers voor gedragsbeïnvloeding. Er is een gepersonaliseerde menukaart met keuzes en combinaties oplopend van licht tot zwaar. Het kan gaan om informeren (feedback geven aan de gebruiker over gedrag), gamificeren (introduceren wedstrijdelement), via het incentiveren (belonen gewenst bedrag en beprijzen) tot alloceren (bv toewijzen van parkeerplekken en werkplekken) tot het autoriseren (gebruik faciliteiten).

Online instrumenten (app, dashboards c.a.) maken arrangementen datagestuurd, dynamisch en gebieds -of gebouwgericht. Ontwikkelingen kunnen worden gevolgd en bijgestuurd. Zo geven we in invulling aan datagestuurd beleid.

De relevantie van het inzetten van dit type van ‘slimme arrangementen’ wordt steeds groter. Niet alleen om mobiliteitsknelpunten op te lossen. Maar ook om het gebruik van onze kantoren te optimaliseren waarbij bezettingspieken op dinsdag en donderdag worden afgevlakt en meer gespreid worden over de week. Hierdoor worden kantoren efficiënter gebruikt en m2 en CO2-emissie bespaard.

De mogelijkheden zijn groot, de parktijkresultaten bewijzen dit. Laten we deze gaan toepassen.

B&W Hilversum enthousiast over Groot Dudok2050 Inspiratieboek

Na de gemeenteraadsleden ontvingen ook burgemeester & wethouders deze week hun exemplaar van het Groot Dudok2050 Inspiratieboek. In een korte sessie legde Rob Roskes uit wat Hilversummers van hen verwachten.
In het Inspiratieboek geeft collectief Dudok2050 samen met inwoners en lokale politici antwoord op de vraag: “Hoe zou Dudok het doen als hij wist wat wij nu weten over klimaat, mobiliteit en leefbaarheid?” Rob Roskes is de initiatiefnemer van het Inspiratieboek. Daan van Egeraat heeft op verzoek van Rob Roskes bijgedragen aan de bundel.